Lines psoriasis

Ett av mina nyårslöften har varit att dra ner på mejeriprodukterna (har slutat Dricka mjölk, men haft det i exempelvis raggmunkarna i måndags) för att det inte tillför något näringsämne jag annars inte får i mig utan bara ökar risken för benskörhet senare i livet. En konsekvens av detta som tagit mig helt på sängen är att Lines psoriasis har gått bort helt och hållet!

Victor har troligen en mycket mild psoriasis, så jag var inte förvånad när jag upptäckte att Lines också hade fått det när hon var 3 månader gammal. BVC har inte velat ta några prover eftersom att ”det inte går att göra något åt det” och att ”det lika gärna bara kan vara torr hud”. Jojo! Torr hud i största allmänhet har hon också, men det jag syftar på ser ut som brännmärken efter cigaretter, fast inte så cirkulära och oftast större. Varken vanlig hudkräm eller kortisolkräm hjälper det minsta, men jag fann mig i höstas i deras dom att det bara var att vänta och se.

dsc03673Fast forward till igår kväll då jag rådfrågade en no-poo-grupp på Facebook om deras bästa tips för psoriasis hos 10-månaders bebisar och tänkte mig svar som ”kokosolja efter bad” eller ”använd bara aleppotvål eller olivtvål”. I morse fick jag svaret att utesluta komjölksprotein och gluten och helt plötsligt faller allt på plats bara!

  • Att jag lät bli mejeriprodukter de första månaderna med Lines eftersom att jag hoppades att det skulle lugna hennes känsliga mage – och hennes psoriasis kom ju först vid 3 månader!
  • Att jag under hösten instinktivt nästan gått och tänkt på att jag borde ta steget och leva som jag lär och sluta med mejeriprodukter (och gluten, men det äter jag så lite av redan som det är)
  • Att jag det jag varit för upptagen för att medvetet konstatera, att Lines utslag är magiskt borta sedan nyår, har mitt undermedvetna uppmärksammat och försökt hitta en förklaring för

Jag ber om ursäkt för att det här inlägget blev så hoppigt, men det är så min hjärna ser ut just nu. Jag fick mitt livs tredje Eureka i morse, och sedan dess har jag inte kunnat sluta tänka på hur allt hänger ihop: kosten, no poo, kroppen, psyket hälsan, miljön, planeten – som ett enda stort nystan i olika färger som jag helt plötsligt inser egentligen är samma tråd!

Samtidigt som jag tänker febrilt på detta enorma garn har också en sorg börjat smyga sig på. För eftersom att jag nu i det närmaste bekräftat min egna diagnos så vet jag ju hur mycket svårare Lines liv kommer att bli. Förutom stora utslag över hela huden när hon mår dåligt/inte äter rätt/det är vinter så är hon i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, reumatism, ulcerös kolit och andra inflammatoriska sjukdomar. Min lilla tjej!

 

 

2 reaktioner på ”Lines psoriasis

  1. Skönt att utslagen försvann! Dock har jag några små åsikter att framföra 😉 Ni borde få träffa en hudläkare som kan ställa diagnosen, eftersom det är dumt att ge sig själv en diagnos som kanske är felaktig och ex vara rädd för att få andra sjukdomar och symtom som är sammanknippade med psoriais, spm du nämnde. Man brukar behandla det med kortison och i alla fall bli något bättre, och jag tänker att det finns en del andra differential diagnoser som man måste utesluta (sebborriskt eksem, nummulärt eksem, tinea, pityrasis rosea ) Min mamma har psoriasis och fick även diagnosen laktosintolerans för några år sedan och hon blev inte alls bättre i sina utslag utan mjölk, jag har inte heller hört eller läst något om det (men jag vet ju såklart inte allt) Däremot finns det andra sjukdomar som också kan ge hudutslag, ex gluten eller komjölkproteinallergi. Er läkare borde verkligen ta era frågor på allvar så ni får reda ut det! Hoppas det är ok att jag kommenterade, vill bara hjälpa till om det går 🙂

    • Hej Hanna!
      Så klart du får kommentera!
      Absolut vill vi komma till en specialist som faktiskt kan fastställa vad det är Lines har. Jag har försökt med BVC under hela sommaren/hösten (senast på 10-månaderskollen) och ska försöka igen på 1-årskollen i mars. De vill vänta och se och tycker som sagt att man inte kan behandla det ändå och att det är för tidigt att se. Jag har också försökt kontakta en handfull hudläkare separat, men de vill inte ta an en så ung patient utan remiss från BVC 😦
      Om du (eller din mamma) kan rekommendera någon specifik läkare som du/ni tror kan kolla på Lines är jag idel öra!

Lämna en kommentar