Vad är nyttigt?

Min 20-åriga arbetskollega frågade mig igår vid lunchen om mjölk är nyttigt. Vad hon egentligen ville veta var om hon, som i nuläget väger cirka 53 kg, skulle gå upp i vikt om hon drack ett glas 3% mjölk ”för det är ju så många kalorier”. Jag svarade då att ja, mjölk innehåller mycket nyttigt, bland annat massa vitaminer och fetter som är bra, men huruvida det är nyttigt att dricka mjölken i sig beror ju på vem du frågar.

  • Livmedelsverket skulle då svara nej. Det ville hellre att vi häller i oss lågfettsprodukter med mer eller mindre syntetiska tillsatta vitaminer då fett, som vi alla vet, åker direkt från magsäcken och hamnar i ådrorna där de blockerar för blodet samt på höfter/lår/alla andra ställen man inte vill lagra fett på. Detta vet vi eftersom vi i västvärlden som population har gått ner drastiskt i vikt sedan man lanserade lågkaloriprodukter på 80-talet.
  • Om man istället frågar en förespråkare för LCHF (Low Carb, High Fat) skulle de säga att ju mer fett desto bättre så länge du håller dig undan allt som varit en växt vid ett eller annat tillfälle. Bröd, potatis, pasta, grönsaker – ALLT som inte kommer från djur (som smör, grädde, ägg, nötkött, fågel, fisk) är farligt i för höga doser.
  • En vegan skulle helt enkelt säga att det inte spelade någon roll att det är nyttigt – den mjölken är ju egentligen en stöld från den stackars kalv som motats bort från sin mamma och nu får vara utan dess di.

Jag själv anser att man bör leva så nära det ”naturliga”/”som det var tänkt” som möjligt om man vill vara ”nyttig” eller ”hälsosam”. Exempel:

  • Mat: Hellre äta en jordgubbe än hemmagjord jordgubbssylt. Hellre hemmagjord jordgubbssylt än [Valfri vatten-/saft-/läsk-tillverkares namn] med 0,3% jordgubbe från koncentrat.
  • Barn: Hellre ha bebisen med sig, nära kroppen, än att ha hen i en barnvagn/babysitter. Hellre ha barnet i en barnvagn än träna det till att inte skrika genom 5-mintutersmetoden.
  • Motion: Hellre ha ett fysiskt aktivt liv som involverar långa promenader i naturen än ett 30-minuterspass i veckan på SATS. Hellre ett 30-minuterspass på SATS i veckan än att sitta framför en skärm dygnet runt.

Det naturliga vad gäller mjölk är att inte dricka andra arters mjölk. Vi är det enda djuret på jorden som dricker di från ett annat djur. Vi är också det enda djuret som dricker di överhuvudtaget efter vad vi kallar spädbarnsåldern, och just vi i Norden är ganska ensamma i världen om att ha hög tolerans för sockerarten laktos efter att vi slutar amma. ”Men det har ju så mycket kalcium som är bra mot benskörhet”, säger då ni. Jodå, det har mycket kalcium, men det finns inte tillräckligt med bevis för att det skulle vara bra i förebyggande syfte för att motverka benskörhet – tvärt om. Vi i Norden som dricker mest mjölk har också flest fall av benskörhet. Sammanträffande? Jag vet inte. Det jag vet är att resten av världen klarar sig utmärkt utan mejeriprodukter. Sedan an man ju undra om det är så bra att dricka en produkt som naturligt ska få den tilltänkte konsumenten att gå upp över 1 kg om dagen under de 8-9 månader långa användningen…

Jag själv äter glass och fil på sommaren, smör på de få smörgåsarna jag inmundigar och några glas mjölk på vintern för att det är gott. Då är det nästan alltid ohomogeniserad mjölk, riktigt 82%-igt smör (inget bordsmargarin!) och hemmagjord glass på 40%-ig grädde eftersom att det är det närmaste jag kan komma det som är ”naturligt”/”som det var tänkt” utan att behöva anstränga mig och min vardag alltför mycket.

Fråga dig själv vad du tycker är nyttigt. Vad trivs du med? Vad passar dig? Vilken/a mat/kläder/jobb/livsstil/val mår du bra av?

Lämna en kommentar